Feldenkrais

Feldenkraismetoden baserer sig på nervesystemets evne til at finde nye løsninger på bevægelsesproblemer.  Feldenkraismetoden er en læringsvej, opkaldt efter fysikeren og judomesteren Moshe Feldenkrais. Han fandt forbavsende sammenhæng mellem kropsbevægelse og måden, vi tænker, føler og sanser på. Inspireret af små børns enestående evne til at lære, opdagede Feldenkrais et udviklingspotentiale, der kan udnyttes i alle aldre.

Dr. Moshe Feldenkrais (1904 – 1984) var fysiker (Doktor i fysik, Paris Sorbonne), ingeniør og en højt gradueret Judo udøver. ¨Sundhed” var i Moshe’s overbevisning forankringen mellem krop og sind. Længe før der forelå videnskabelige forskningsresultater, som understøttede Moshe’s teorier, arbejdede han med et mere cirkulært og systemisk helhedsperspektiv. Perspektivet handlede om mennesker og vores evne til at lære og genlære tabte færdigheder.
Feldenkrais’ metode er eksperimenterende. ’Selv-indlæring” er den fremtrædende forskel i sammenligningen med mere retningsanvisende terapeutiske tilgange. Feldenkrais er f.eks. citeret for at sige -”What I am after is more flexible minds, not just flexible bodies”. Ved at føle, tænke og opleve forskelle, bliver vi bedre til at sammenligne og forbedre en tilstand forbundet med f.eks. smerte. Således ændres grundforudsætningen for oplevelsen af problemet – og dermed af os selv.
Moshe pådrog sig en knæskade om bord på en ubåd under 2. Verdenskrig. Det var starten på udviklingen af hans metode! Lægevidenskaben mente at kunne ”fikse” knæet – men med udsigt til en operation som formentlig ville henvise Feldenkrais til et liv med nedsat funktion og smerte, valgte han i stedet at omgå problemstillingen fra et videnskabeligt perspektiv. Med sin viden om fysik, anatomi og fysiologi, lærte Moshe sig selv at omgå sin skavank fra et cirkulært helhedsperspektiv omkring bevægelse. Fra 1940´erne og til hans død i 1984 udviklede Moshe en ny læringsmetode baseret på opmærksomhed og fokuseret bevægelse. I dag kendes metoden som Feldenkrais-metoden og er udbredt verden over.

Det handler her ikke kun om bevægelse, som vi finder den i gymnastiksalen eller til træning. Vi bevæger os hele tiden: når vi sidder, ser, taler, tænker, føler og handler. Hver af os på vores helt egen måde – via det kropsbillede, vi i løbet af tilværelsen har opbygget af os selv. For et hvert menneske findes der dog altid en mere optimal måde at bevæge sig på.

De bevægelser, som er i overensstemmelse med hensigten, er lette, præcise og elegante. De giver os følelsen af kompetence, styrke og spontanitet.

Ved hjælp af Feldenkraismetoden kan du give dine bevægelser denne kvalitet. Dermed løser du kroniske spændinger, ændrer faste bevægelsesmønstre, og finder din egen tilgang til ro og vågent nærvær. Du finder tilbage til en måde at lære på, som udvider din færdigheder og stimulerer dig til fortsat vækst.

Helt fra spæd tilegner vi os denne “kunst” i en fascinerende læringsproces – i et uskyldigt samspil med omgivelserne. Barnet starter med næsten tilfældige, kaotiske bevægelser; hen ad vejen vælger hjernen den bevægelsesorganisation ud, som fungerer bedst og den mindre succesfulde bevægelse fra; og barnet udvikler sine handlemønstre. Denne læringsproces i de tidligste stadier af vores liv er meget kraftfuld. Den virker, uden at vi har en lærer der fortæller os, hvad der er rigtigt eller forkert, og er fuldt ud baseret på barnets egne sanser. Barnet lærer via sine erfaringer med omverdenen.

Moshé Feldenkrais kaldte dette organisk læring i modsætning til akademisk læring. Det er den levende, vågne og sjove måde at lære på, som vi ser den hos små børn: de forsker i deres omgivelser, de drejer, bøjer og vender sig, forskyder konstant deres vægt og når på den måde frem til, at de kan rulle, mave sig frem og kravle. Senere opdager de på samme vis, at de kan balancere på føddernes to små flader og gå. Får de tiden til på egen hånd at finde ud af alt det, vil de også fremover kunne stole på sig selv og udvikle sig individuelt. Hvad vi end lærer siden hen, bygger på disse tidlige grundfunktioner.

Feldenkraismetoden besvarer disse spørgsmål i praksis:
I nænsomme bevægelseslektioner tager Feldenkrais principperne fra barndommens læring op igen: at prøve sig frem og fejle (Trial and error) og at lære af egen erfaring uden et bestemt mål. De tidlige grundfunktioner udforskes på et utal af varierede måder.
Nye bevægelsesmuligheder dukker op, eller muligheder, som vi har haft en gang, men som blev kasseret i udvælgelsesprocessen: enten i opvæksten eller som følge af en skade eller de specialiserede krav der stilles i en bestemt sportsgren, ved at spille et musikinstrument eller ved ensformigt arbejde. Med Feldenkrais arbejdet vejledes hver enkelt i at forbedre sin bevægelighed grundlæggende og vedvarende.

 

Stikord:

Hvor godt virker Feldenkrais? Virker Feldenkrais på. Virker Feldenkrais mod smerter? Kan Feldenkrais behandle sygdom? Anbefaling af Feldenkrais. Feldenkrais oprindelse. Hvad er Feldenkrais? Erfaringer med Feldenkrais. Virker Feldenkrais? Hvordan virker Feldenkrais? Hvad bruges Feldenkrais til? Hvad kan man behandle med Feldenkrais? Kan Feldenkrais lindre smerter? Hvor kan jeg finde en Feldenkrais klinik? Hvor kan jeg blive behandlet med Feldenkrais. Hjælper Feldenkrais på min sygdom? Alternativer til Feldenkrais. Er Feldenkrais videnskabeligt bevist? Kan man behandle med Feldenkrais? Kan Feldenkrais helbrede kræft? Virker Feldenkrais mod allergi? Oprindelse Feldenkrais.Feldenkrais kan bruges som alternativ behandling af:

Her kan du skrive om din erfaring med Feldenkrais.

Kommentarer om Feldenkrais:

Skriv en kommentar